آیلتس یا تافل؟ این یکی از دوراهیهای معروفی است که متقاضیان مهاجرت به کشورهای خارجی، عموما با آن مواجه میشوند. آیلتس و تافل هر دو از آزمونهای معتبر جهانی در حوزه سنجش مهارتهای زبان انگلیسی افرادند که همهساله، زبانآموزهای بسیاری، متقاضی شرکت در آنها هستند. اینکه بین امتحان تافل یا آیلتس، کدامیک را بایستی انتخاب کنید، کاملا بستگی به هدف مهاجرتی شما و مقصد مورد نظرتان دارد.
برای اینکه بتوانید انتخابی سنجیده و درست بین آیلتس و تافل داشته باشید، لازم است کمی در مورد ساختار هر آزمون و ماهیت آن بیشتر بدانید. ما در این مطلب، ضمن پرداختن به این موضوع، تلاش میکنیم با ارائه اطلاعات دقیق در این حوزه، شما را در یافتن پاسخ به سوال پرتکرار آیلتس یا تافل، همراهی کنیم. شما نیز اگر یکی از مخاطبان اصلی این آزمونها هستید، تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
آزمون تافل یا آیلتس؛ کدامیک انتخاب مناسبتری برای شماست؟
داشتن مدرک زبان معتبر از جمله دروازههای مهم برای مهاجرت و ورود به یک کشور خارجی است. بدون در دست داشتن مدرک زبان، عملا مهاجرت افراد به کشورهای خارجی غیر ممکن خواهد بود. در این میان، آزمونهای مختلفی وجود دارند که به ارزیابی مهارتهای زبان انگلیسی افراد میپردازند. مهمترین این آزمونها، تافل و آیلتس است. این دو آزمون، علیرغم تفاوتهای جزئی که با یکدیگر دارند، در یک اصل با هم مشترک هستند و آن، سنجش انواع مختلف مهارتهای زبانی است. از آنجایی که مدرک زبان تافل یا آیلتس، هر دو از اعتباری جهانی برخوردار هستند، زبانآموزان گاهی بههنگام انتخاب یکی از این دو، دچار تردید و چالش میشوند. برای رهایی از این تردید و دو دلی، لازم است ابتدا نگاهی اجمالی به ماهیت هر کدام از این آزمونها داشته باشیم.
آیلتس چیست؟
یکی از آزمونهای مشهور زبان در جهان، آزمون زبان آیلتس است. اعتبار جهانی این آزمون در 9000 موسسه در 130 کشور جهان، کاملا پذیرفته و تایید شده است. این آزمون توسط انجمن بریتانیا، آیلتس استرالیا و ارزیابی کمربیج مدیریت و سازماندهی میشود و به همین دلیل هم ساختار و گویش بریتانیایی در این نوع آزمون غالب است. ضمن اینکه زبانآموزان در آن، میتوانند از هر دو گویش آمریکایی یا انگلیسی استفاده کنند. عموما هم بیشترین کاربرد این آزمون در مهاجرت تحصیلی یا کاری افراد به دیگر کشورهای خارجی است. ضمن اینکه از آن، میتوان در جهت ارتقای شغلی خود در کشور ایران هم سود برد.
بهطور کلی، دو نوع آزمون آیلتس تحت عنوان آیلتس آکادمیک و آیلتس جنرال یا عمومی وجود دارد. نوع اول این آزمون، برای مقاصد تحصیلی و نوع دیگر آن در جهت اهداف مهاجرت کاری یا زندگی در کشور خارجی مورد استفاده قرار میگیرد. بهعبارتی، افرادی که قصد ادامه تحصیل در کشوری خارجی را دارند، باید در آزمون آیلتس آکادمیک شرکت کنند. در مقابل، افرادی که قصدشان از مهاجرت، یافتن کار و تشکیل زندگی جدید در خارج از کشور است، با شرکت در آزمون آیلتس عمومی یا جنرال میتوانند یک گام به اهداف مهاجرتی خود نزدیکتر شوند.
تافل چیست؟
از دیگر آزمونهای معتبر زبان در کل جهان، آزمون تافل است که همچون آیلتس، به سنجش مهارتهای زبانی افراد میپردازد. با این تفاوت که این آزمون، تواناییهای زبانی افراد را بهطور ویژه در محیطهای آکادمیک و دانشگاهی مورد سنجش و ارزیابی قرار میدهد. برخلاف آزمون آیلتس، مسئول برگزارکننده آزمون تافل، یک کمپانی انگلیسی تحت عنوان ETS است. بر همین اساس هم میتوان گفت ساختار و لهجه غالب در این آزمون، گویش آمریکایی است. اعتبار آزمون تافل توسط 8500 موسسه در 130 کشور جهان و همچنین 100 دانشگاه برتر دنیا مورد پذیرش و تایید قرار گرفته است.
معرفی ساختار آزمون آیلتس
در آزمون آیلتس، 4 مهارت زبانی مهم که شامل رایتینگ (Writing)، لیسنینگ (Listening)، ریدینگ (Reading) و اسپیکینگ (Speaking) میشود، مورد ارزیابی و سنجش قرار میگیرند. زمان کلی این آزمون، چیزی حدود 2 ساعت و 45 دقیقه است. ضمن اینکه در آزمون آیلتس، به زبانآموزان این فرصت داده میشود تا مهارتهای زبانی را در یک روز امتحان ندهند و بخش مهارت گفتاری را به یک هفته قبل یا بعد از آزمون نهایی موکول کنند.
هر بخش از آزمون آیلتس، نمرهای بین 0 تا 9 دارد و در پایان این آزمون، میانگین نمرات 4 بخش بهعنوان نمره نهایی زبانآموز که عددی بین 0 و 9 است، اعلام میشود. در ادامه همراه ما باشید تا به بررسی مهارتهای زبانی مورد سنجش در آزمون آیلتس بپردازیم.
مهارت شنیداری یا لیسنینگ در آیلتس
اولین مهارتی که در آزمون آیلتس مورد سنجش و ارزیابی قرار میگیرد، مهارت شنیداری است. در این بخش از آزمون، 4 فایل صوتی با مضمون اجتماعی و تحصیلی اجرا میشوند که شما بعد از شنیدن آنها، بایستی به 10 سوال پاسخ دهید. مدتزمان در نظر گرفته شده برای این بخش 30 دقیقه است.
شایان ذکر است که فایلهای صوتی اجرا شده در این بخش، با گویشهای مختلفی ضبط میشوند تا میزان تسلط و آمادگی شما بر هر گویش، سنجیده شود. سوالاتی که در بخش شنیداری در اختیار زبانآموزان قرار میگیرند، عموما در قالب چندگزینهای، صحیح و غلط، پاسخ کوتاه یا کاملکردن جای خالی طراحی میشوند.
مهارت خواندنی یا ریدینگ در آیلتس
زبانآموزان در بخش مهارتهای خواندنی آیلتس، با 3 متن متفاوت که برگرفته از کتاب، مجله، مقاله یا روزنامه هستند، مواجه میشوند. در این بخش، بایستی بعد از خواندن هر متن، خود را برای پاسخگویی به 10 تا 15 سوال آماده کنند. تعداد سوالات نهایی این بخش، 40 تا و زمان نهایی پاسخگویی به آنها 60 دقیقه است. استدلال منطقی و درک مطلب، مهمترین مهارتی است که در این بخش مورد سنجش و ارزیابی قرار میگیرد. در بخش خواندنی هم نظیر بخش شنیداری، سوالات در قالبهای گوناگون اعم از پاسخ کوتاه یا کاملکردن جای خالی طراحی میشوند.
مهارت نوشتاری یا رایتینگ در آیلتس
سومین مهارتی که در آزمون آیلتس مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرد، مهارت نوشتاری است. همانطور که از نام این مهارت پیداست، زبانآموزان بایستی مهارت و تسلط خود را در نوشتار متون انگلیسی اثبات کنند. مهارت نوشتاری در این آزمون، دارای 2 بخش است.
در بخش اول، مجموعهای از اطلاعات بصری نظیر جدول، چارت یا نمودار در اختیار هر یک از داوطلبان قرار میگیرد که افراد باید بر اساس آنها، متنی 150 کلمهای را طی مدتزمان 20 دقیقه بنویسند. در بخش دوم این مهارت، یک موضوع در اختیار داوطلبان قرار میگیرد و از آنها خواسته میشود بر اساس آن، متنی کاملا علمی در قالب 250 کلمه و طی مدتزمان 40 دقیقه بنویسند. 5 مهارت مشخص در این دو بخش مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرند، این 5 مهارت عبارتند از:
- وسعت دامنه واژگان هر داوطلب
- ارزیابی وضوح نوشتار هر متن
- بررسی گرامر و دستور زبان
- بررسی صحیحنویسی واژگان و وضعیت املای هر متن
- بررسی نحوه پاسخگویی افراد به سوالات
مهارت گفتاری یا اسپیکینگ در آیلتس
آخرین مهارتی که در آزمون آیلتس سنجیده میشود، مهارت گفتاری است. در این بخش، داوطلبان یک نوع مصاحبه شفاهی را پشت سر میگذارند. این مصاحبه شامل 3 قسمت مختلف با زمانهای متفاوت است. این 3 قسمت عبارتند از:
در بخش اول، داوطلبان وارد مذاکرهای دو نفره با شخص گیرنده میشوند و به سوالات متعدد او در حوزههای مختلف پاسخ میدهند. عموما محتوای این گفتوگو، بر محور مسائلی چون علائق شخصی افراد، تحصیلات، شغل و خانواده میچرخد.
در بخش دوم، گیرنده یک کارت حاوی یک موضوع در اختیار داوطلب قرار میدهد و از او میخواهد تا به مدت 2 دقیقه، راجع به موضوع ارائهشده صحبت کند. در پایان نیز سوالاتی از داوطلبان در همان حوزه پرسیده میشود. لازم به ذکر است که هر داوطلب، برای آمادهسازی متن خود 1 دقیقه زمان دارد.
در نهایت در بخش سوم این آزمون، از داوطلبان تقاضا میشود تا بهصورت کاملا تخصصی و عمیق، درباره موضوع ارائهشده در بخش دوم صحبت کنند. زمان در نظر گرفته شده برای این بخش، چیزی حدود 4 الی 5 دقیقه است.
معرفی ساختار آزمون تافل
آزمون تافل مخفف کلمه Test of English as a Foreign Language است که معنای آن، اشاره به سنجش مهارتهای زبان انگلیسی بهعنوان زبانی غیر بومی دارد. این آزمون هم نظیر آزمون آیلتس، به سنجش 4 مهارت زبانی در زبانآموزان میپردازد. مدتزمان در نظر گرفته شده برای این آزمون، چیزی حدود 3 و نیم ساعت است که در مقایسه با زبان آیلتس، کمی طولانیتر خواهد بود.
این آزمون به اشکال مختلفی در سراسر جهان برگزار میشود که در ایران، نوع کامپیوتری و آنلاین آن رواج دارد. نمره نهایی این آزمون از 120 حساب میشود. بهعبارت دیگر، برای هر بخش این آزمون، نمرهای بین 0 تا 30 در نظر گرفته شده است که میانگین مجموع آنها، نمره نهایی هر فرد خواهد بود. در ادامه این مطلب، جزئیات بیشتری از ساختار آزمون تافل را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
مهارت شنیداری در تافل
مهارت شنیداری یکی از مهارتهای مهم زبانی است که در آزمون تافل مورد بررسی و سنجش قرار میگیرد. برای سنجش این مهارت، 4 تا 6 فایل صوتی بهصورت سخنرانی یا گفتوگو به داوطلبان ارائه میشود. زبانآموزان در پایان هر فایل صوتی، بایستی به سوالات مطرح شده در آن بخش، پاسخ دهند. هدف از طرح این سوالات، ارزیابی میزان درک مطلب هر داوطلب از محتوای گفتوگو و سنجش فهم آنها از احساسات سخنران است. زمان در نظر گرفته شده برای این بخش، چیزی حدود 60 تا 90 دقیقه و قالب کلی سوالات، بهصورت چندگزینهای است.
مهارت خواندن در تافل
یکی دیگر از مهارتهای زبانی که در آزمون آیلتس سنجیده میشود، مهارت خواندن در افراد است. به همین منظور، 3 الی 5 قطعه متن در اختیار افراد قرار میگیرد و از آنها خواسته میشود، به سوالات مطرح شده در پایان متن پاسخ دهند. زمان اختصاص داده شده به این بخش، چیزی حدود 60 تا 80 دقیقه است. در اغلب موارد، موضوع متنهای انتخابی، معرفی یک شغل یا شرح یک موضوع خاص است. در بسیاری از موارد، کتابهای دانشگاهی بهعنوان مرجع طراحی این متون انتخاب میشوند. سوالاتی که در بخش مهارت خواندن تافل به چشم میخورند، عموما در دسته موارد زیر قرار میگیرند:
- سوالات صحیح غلط
- سوالات استنباطی
- کامل کردن یک جمله در پاراگراف
- وارد کردن اطلاعات صحیح در نمودار یا جدول
- انتخاب درست معنای یک کلمه در متن از بین چند گزینه
- انتخاب عبارتی هممعنا با یک جمله در متن از میان چند گزینه
مهارت نوشتاری در تافل
برای ارزیابی مهارت نوشتاری زبانآموزان در آزمون تافل، 2 بخش وجود دارد. بخش اول به سنجش مهارت نوشتاری وابسته و بخش دوم آن به ارزیابی مهارت نوشتاری مستقل افراد میپردازد. بهعبارتی، در بخش اول از هر داوطلب خواسته میشود مهارت نوشتاری خود را با نگارش یک متن 150 تا 225 کلمهای نشان دهد. از آنجایی که این متن بعد از گوشسپردن به یک فایل صوتی و خواندن یک متن نگارش میشود، به آن مهارت نوشتاری وابسته میگویند. زمان اختصاصداده شده به این بخش، چیزی حدود 20 دقیقه است.
بخش دوم مهارت نوشتاری به سنجش مهارت مستقل داوطلبان اختصاص دارد. در این بخش، ابتدا یک موضوع مشخص انتخاب میشود. سپس از داوطلبان خواسته میشود تا دیدگاه خود را نسبت به موضوع انتخابی در قالب یک متن 300 کلمهای طی مدتزمان 30 دقیقه به نگارش درآورند. ویژگی برجسته این متن، شفافیت و وضوح مطلب است.
مهارت گفتاری در تافل
20 دقیقه نهایی آزمون تافل، به سنجش مهارتهای گفتاری زبانآموزان اختصاص مییابد. این نوع مهارت در آزمون تافل به 6 بخش تقسیم میشود که 2 بخش آن بهصورت کاملا مستقل و 4 بخش دیگر بهشکل وابسته مورد ارزیابی قرار میگیرند. بهعبارتی، در 2 بخش ابتدایی این آزمون، داوطلبان بایستی نظر و دیدگاه خود را درباره یکی از موضوعات روزمره بیان کنند. در 4 بخش نهایی، مهارت گفتاری و مکالمه داوطلبان بعد از خواندن یک متن یا شنیدن یک پادکست سنجیده میشود.
تفاوتهای آزمون تافل و آیلتس
ما تا این قسمت از متن، تلاش کردیم با ارائه ماهیت و ساختار هر آزمون، بخش بزرگی از تردیدهای شما در باب انتخاب آیلتس یا تافل را حل کنیم. حال برای بررسی بیشتر آزمون تافل یا آیلتس، نوبت به مقایسه این دو آزمون و بررسی تفاوتهای آنها میرسد. اگر تا اینجای مطلب را همراه ما بودهاید، باید دانسته باشید که آزمون آیلتس یا تافل، هر دو به ارزیابی 4 مهارت زبانی مشترک میپردازند. با اینحال، تفاوتهای ریزی بین ساختار و نحوه برگزاری هر کدام وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
قالببندی سوالات
یکی از تفاوتهای اساسی بین آزمون آیلتس و تافل، قالببندی سوالات است. عموما سوالات آزمون آیلتس در مقایسه با آزمون تافل، قالببندی متنوعتری دارند. این در حالی است که سوالات آزمون تافل، عموما بهشکل چندگزینهای طراحی میشوند.
زمان پاسخگویی به آزمون
از دیگر تفاوتهای بارز بین دو آزمون آیلتس و تافل، مدتزمان پاسخگویی به هر کدام است. آزمون تافل در مقایسه با آزمون آیلتس، زمان بیشتری را در اختیار داوطلبان برای پاسخگویی به سوالات قرار میدهد.
نوع آزمون
همانطور که گفته شد، آزمون آیلتس دارای دو نوع عمومی و آکادمیک است. ضمن اینکه داوطلبان برای شرکت در این آزمون، با دو گزینه کاغذی یا نوع کامپیوتری آن مواجه هستند. در مقابل، آزمون تافل تنها در قالب آزمون آکادمیک و در نوع کامپیوتری آن وجود دارد.
نحوه برگزاری آزمون تافل و آیلتس
آزمون تافل عموما بهشکل اینترنتی برگزار میشود. در این آزمون، تمامی مهارتها بهصورت یکجا و در یک روز کامل مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرند. در مقابل، آزمون آیلتس عموما بهصورت کتبی و شفاهی برگزار میشود. ضمن اینکه داوطلبان میتوانند مهارت گفتاری این آزمون را بهصورت جداگانه امتحان دهند.
نمرهدهی متفاوت
یکی دیگر از تفاوتهای بارز بین آزمون آیلتس و تافل، سیستم نمرهدهی متفاوت این دو آزمون است. در آزمون آیلتس، نمره نهایی فرد از میانگین نمرات او در 4 بخش حاصل میشود. این نمره، عددی بین 0 تا 9 است. در مقابل، نمره نهایی هر فرد در آزمون تافل از جمع نمرات هر داوطلب در 4 بخش به دست میآید. هر مهارت در آزمون تافل، 30 نمره دارد که مجموع نمرات آنها چیزی معادل 120 خواهد بود.
ساختار آزمون تافل و آیلتس
هم آزمون آیلتس و هم آزمون تافل، هر دو به بررسی 4 مهارت زبانی در زبانآموزان میپردازند. این 4 مهارت شامل مهارت شنیداری، گفتاری، درک مطلب و نوشتن میشوند. با اینحال، هر کدام از آزمونها، ساختار متفاوت خود را در سنجش هر مهارت دارند.
- سنجش مهارت گفتاری در آیلتس در قالب یک مذاکره یا گفتوگوی دو نفره سنجیده میشود. در مقابل، سنجش این مهارت در تافل بهواسطه گوش دادن به یک فایل صوتی و پاسخگویی به سوالاتی مشابه برای همه، مورد ارزیابی قرار میگیرد.
- مهارت نوشتاری در آیلتس بهصورت نگارش روی کاغذ و در تافل بهشکل تایپ مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرد.
- مهارت شنیداری و درک مطلب در هر دو آزمون تافل و آیلتس، شبیه به هم است. با این تفاوت که سوالات آزمون آیلتس، دارای قالببندی متنوع هستند. همچنین زمان اختصاص داده شده به این مهارتها، در دو آزمون با هم متفاوت است.
تافل یا آیلتس؟ کدامیک را انتخاب کنیم؟
حال که با ماهیت و ساختار هر آزمون آشنا شدید و تفاوتهای موجود بین این دو نوع آزمون را دانستید، میتوانید به سوال پرتکرار خود در باب آیلتس یا تافل پاسخ دهید. اما قبل از آن، حتما به ارزیابی پارامترهای زیر در گزینه انتخابی خود توجه کافی داشته باشید:
دانشگاه مقصد
اولین پارامتری که در یافتن پاسخ به سوال پر چالش آیلتس یا تافل بایستی در نظر داشته باشید، مقصد مهاجرتی شماست. عموما اولویت اول موسسات و دانشگاههای آمریکایی با مدرک آزمون تافل است. در مقابل، ترجیح بسیاری از دانشگاهها و موسسات غیر آمریکایی، آزمون آیلتس است. ضمن اینکه هر دو آزمون، مورد تایید برخی از موسسات و دانشگاههای معتبر جهانی هستند.
اینکه شما به چه نوع آزمونی نیاز دارید، بستگی زیادی به دانشگاه مورد نظرتان جهت پذیرش و اپلای دارد. به همین منظور هم توصیه میشود قبل از انجام هرگونه اقدامی، شرایط پذیرش و اپلای دانشگاه مورد نظرتان را بهدقت مطالعه کنید.
هدف شما از شرکت در آزمون
هدف شما از شرکت در آزمون زبان چیست؟ این سوالی است که با پاسخ دادن به آن، بخش اعظمی از تردید و نگرانیتان در باب آیلتس یا تافل حل خواهد شد. اگر قصد شما از مهاجرت، یافتن کار و تشکیل زندگی جدید در کشوری خارجی است، تنها یک گزینه پیشروی شما قرار خواهد داشت و آن آزمون آیلتس جنرال یا عمومی است. در مقابل، اگر قصدتان از مهاجرت، ادامه تحصیل است، بایستی به شرایط و ضوابط موجود در آییننامه دانشگاه مورد نظرتان مراجعه کنید.
میزان راحتی شما با الگوی کلی امتحان زبان
این را همیشه به خاطر داشته باشید که هدف از شرکت در آزمون زبان آیلتس یا تافل، کسب بالاترین نمره در آن است. به همین منظور هم آزمونی را انتخاب کنید که در آن، توانمندی بیشتری برای پاسخگویی به سوالات داشته باشید. برای سنجش این پارامتر، لازم است ابتدا شناختی کامل از نقاط ضعف و قوت خود به دست آورید و سپس بر اساس آنها، آزمون مناسب با روحیه و شخصیت خود را انتخاب کنید. سنجش موارد زیر، میتواند شما را در انتخاب بهتر یک آزمون کمک کند:
- میزان تسلط شما بر کدام لهجه بیشتر است؟ (اگر بر لهجه آمریکایی تسلط خیلی کمی دارید، بهتر است به سراغ آزمون آیلتس بروید.)
- آیا توان حضور طولانیمدت در آزمون را دارید؟ (برای برخی، حضور طولانیمدت در جلسه آزمون با استرس و اضطراب زیادی همراه است. برای این گروه از افراد، آیلتس بهترین گزینه خواهد بود.)
- با کدامیک احساس راحتی بیشتری میکنید؟ نوشتن یا تایپ؟ (اگر قدرت نوشتاری شما در تایپ ضعیف است، بهتر است به سراغ آزمون تافل نروید و بهجای آن، آیلتس را انتخاب کنید.)
- شکل حضوری این آزمون را ترجیح میدهید یا نوع آنلاینش را؟ (عموما آزمون آیلتس برای آن دسته از افرادی که صحبتکردن بهشکل حضوری را بر نوع آنلاین آن ترجیح میدهند، مناسبتر است.)
- چه نوع قالببندی از سوالات را ترجیح میدهید؟ (اگر اهل پاسخگویی به سوالاتی با قالببندی متنوع نیستید، بین آیلتس یا تافل، تافل را انتخاب کنید.)
جمعبندی
یکی از چالشها و دغدغههای مهم ذهنی افراد بههنگام مهاجرت، انتخاب آزمون آیلتس یا تافل است. انتخاب هر کدام از این دو نوع آزمون، به عوامل مختلفی بستگی دارد که هدف هر داوطلب و دانشگاه مقصد، مهمترین آنهاست. ما در این مطلب، تلاش کردیم با معرفی ماهیت هر آزمون و ارائه ساختار هر کدام، شما را برای انتخاب بهتر این آزمونها همراهی کنیم. شما نیز میتوانید برای دریافت راهنمایی و مشاوره بیشتر با کارشناسان حرفهای ما در کالج آریام در تماس باشید.
سوالات متداول
مدرک تافل یا آیلتس؟
آزمون آیلتس و تافل، هر دو دارای مدرکی معتبر هستند که اعتبار آنها توسط موسسات و دانشگاههای سراسر جهان پذیرفته و تایید شده است.
تافل سختتر است یا آیلتس؟
پاسخ به این سوال که تافل راحتتر است یا آیلتس، بستگی زیادی به نقاط ضعف و قوت شما دارد. ضمن اینکه هر آزمون، دارای پیچیدگیهاص خاص خودش است.
آیلتس بهتر است یا تافل؟
معیار بهتر ودن هر کدام از این آزمونها، بستگی به هدف شما از مهاجرت و دانشگاه مورد نظرتان در اپلای و پذیرش دارد.
سلام وقتتون بخیر
من باید ت قبل از اوریل مدرک زبانم رو گرفته باشم شما کدوم ازمون رو بهم توصیه می کنید؟
سلام
وقت شما بخیر، باید هدفتون از گرفتن مدرک زبان را مشخص کنید
برای گرفتن بورسیه تحصیلی در کانادا آیلتس بهتر است یا تافل؟
سلام میتونین با مطالعه این مطلب به جواب سوال خودتون برسین